Že jsou mořské ryby zdravé, slyšel asi každý. Přesto se česká populace řadí mezi země s jejich nejnižší konzumací. Doporučené dvě porce týdně si dopřeje málokdo.  A to je škoda. Než si ke Štědrovečerní večeři naložíte na talíř řízek, sáhněte raději po tučnější rybě. Tuk z mořských či sladkovodních ryb má totiž pozitivní vliv na naše zdraví. 

Tučné rybí maso obsahuje Omega -3 mastné kyseliny, které podle rozsáhlých studií snižují rizika vzniku rakoviny prsu až o čtrnáct procent. Důležité je, aby Omega-3 mastné kyseliny pocházely z mořských zdrojů. Nejvhodnějším zdrojem nenasycených mastných kyselin je losos, tuňák, mořské plody, mořské řasy nebo rybí olej. Veganské zdroje Omega-3, což může být lněný olej nebo chia semínka, nemají na rakovinu prsu až takový vliv.

Pravidelnou konzumací mořských ryb podpoříte také vývoj mozkové činnosti a snížíte riziko vzniku srdečních onemocnění

Součástí zdravého jídelníčku by měly být i omega 3 nenasycené mastné kyseliny i z rostlinných zdrojů, jako jsou:

– lněný olej

– chia semínka

– avokádo či

– vlašské ořechy

 

Jaké další potraviny snižují riziko vzniku rakoviny prsu?  

Zelený čaj 

Potraviny s nízkým glykemickým indexem – luštěniny, houby, ořechy

Zelenina

Ovoce

 

Jak navýšit příjem ryb a omega-3 z tuků?

Mezi praktické a zdravé způsoby, jak zvýšit příjem omega-3 tuků ve stravě, patří:

K večeři si dejte grilovanou nebo dušenou rybu se zeleninou.

Používejte ryby ve smíšených pokrmech, jako jsou kari, dušená masa, těstoviny a polévky.

Tuňáka z konzervy promíchejte do těstovinového či zeleninového salátu.

Používejte řepkový olej při vaření.

Dejte si hrst vlašských ořechů jako svačinu.

Při přípravě domácích chlebů, muffinů a koláčů používejte vlašské ořechy.

Zelenou listovou zeleninu, jako je brokolice, zelí a špenát, zařaďte do míchaných pokrmů, jako jsou omáčky, polévky či zapečené pokrmy.

Udělejte zelenou frittatu.

 

Potraviny, které přispívají ke vzniku rakoviny prsu

Alkohol (jakýkoliv) – pravidelné pití alkoholu, např. víno v dávce 2 dl denně, zvyšuje možnost vzniku rakoviny prsu o 9,5 %.

Alkohol (jakýkoliv) – každá další množství alkoholu navíc, např. 4 dl vína denně, zvyšují možnost vzniku rakoviny prsu až na 32,8%.

Smažená jídla.

Tučné maso.

Ing. Pavla Pešková Gazdíková
Ing. Pavla Pešková Gazdíková

 

Kdo je autorem článku?

Ing. Pavla Pešková Gazdíková
Výživová specialistka, lektorka kurzů výživy a nutriční koučka. Má za sebou 13 let praxe vedení klientů ke zdravému životnímu stylu, redukce hmotnosti a zlepšení některých civilizačních onemocnění způsobených nevhodnými stravovacími návyky. Je zakladatelkou Institutu pro vzdělávání nejen výživových poradců.