Jednou z velkých výhod absolvování vzdělávacího programu Výživový poradce je to, že si budete umět sestavit pestrý, vyvážený jídelníček dle vašeho cíle jako profesionál.

Pokud hledáte již návod teď a chcete začít ihned. Držte se následujících pravidel:

Dosavadní jídelníček

Než začnete s jakýmikoliv změnami, zapisujte si několik dní váš DOSAVADNÍ JÍDELNÍČEK. Je důležité, abyste vycházeli ze svých stravovacích návyků a nepřejímali cizí návody či dokonce hubli/měnili stravovací návyky podle nějakých rozepsaných diet. Ty většinou neumožňují změnu (žijeme v hektické době, a potřebujeme si k tomu stravování uzpůsobit, ne abychom se my přizpůsobovali jídlu).

Pravidla pro sestavení vlastního jídelníčku

Pravidelnost v jídelníčku

Stanovte si sama/sám svou vlastní PRAVIDELNOST. Při pravidelnosti vám bude metabolismus pracovat správně, bez stresu a potřeby dojídat se, atd. Jezte 3-6x denně (opět to vychází z vašich zvyklostí). A především! NEVYNECHÁVEJTE HLAVNÍ JÍDLA DNE: snídani, oběd a večeři.

Vyváženost jídelníčku

Myslete na to, z čeho jídelníček sestavíte, tj. na VYVÁŽENOST: přílohy (sacharidy), bílkoviny a tuky.

Pestrost jídelníčku

Vyhněte se dietování a myslete na PESTROST: na internetu/ sociálních sítích se dočtete že někdo zhubnul po kuřecích prsou s rýží. No a vy byste to chtěl/a jednoduše opakovat až do dosažení vysněné váhy. Existují i jiné varianty pro zdroj bílkoviny (kuřecí prsa) a přílohy (rýže). Čtěte obaly potravin a sledujte @ivyzivovyporadce pro inspiraci 🙂

Pokuste se jej sestavit tak, abyste u něj mohli setrvat delší dobu (proto pestrost a vyváženost) a aby byla redukce váhy (tuku) cca 0,5kg /týdně. Toto je zdravá rychlost redukce.

Držím Vám palce!

Pokud v tom nechcete zůstávat sami, ráda vás uvítám v programu pro ženy:

Ing. Pavla Pešková Gazdíková
Ing. Pavla Pešková Gazdíková

Kdo je autorem článku?

Ing. Pavla Pešková Gazdíková
Výživová specialistka, lektorka kurzů výživy a nutriční koučka. Má za sebou 13 let praxe vedení klientů ke zdravému životnímu stylu, redukce hmotnosti a zlepšení některých civilizačních onemocnění způsobených nevhodnými stravovacími návyky. Je zakladatelkou Institutu pro vzdělávání nejen výživových poradců.