Jak správná výživa může ovlivnit prevenci rakoviny, samotnou léčbu a její rekonvalescenci? Jak se vyznat v záplavě internetových fám s doporučeními pro onkologické pacienty? Láká vás nakouknout pod pokličku sestavení jídelníčku po ukončení léčby? Ať už jste profesionální výživový poradce a chcete si rozšířit rybníček svých kompetencí, nebo člověk po léčbě nádorového onemocnění, jste tu správně! 


Všem je známo, že rakovina je druhou nejčastější příčinou úmrtí na světě a taky velký strašák snad pro většinu smrtelníků. Pojďme nehledat negativa, ale ukazovat i druhou rovinu nahlížení, a to pozitivní zprávou dnešní medicíny, která říká, že míra úspěšnosti se u mnoha typů rakoviny zlepšuje, a to především díky kladení většího důrazu na prevenci, inovovanému screeningu rakoviny a důsledné péči při následné léčby a prevence.

Záměrem tohoto kurzu je využít všech známých příčin z výzkumů, poučit se z nich a převést je do své prevence. Vyzývat vás ke změnám vašeho životního stylu, potažmo stravy tak, aby u vás rakovina měla zavřené dveře. Víme, že děšením automatických lidských předsudků nic nevyřešíme, proto nabízíme cesty, jak se této nemoci vyhnout. Mimo jiné se jako výživový poradce levou zadní připravíte na strategie při pomoci svých klientů. 

Nástavbový seminář rozhodně není pro každého, ale pokud jste se prokousali až sem, tak věřím, že vás něco uvnitř táhne zjistit, jaký je vztah mezi výživou a rakovinou. Já vám rovnou prozradím, že ten nejlepší, ale občas drhne v našem smýšlení, a i proto si myslím, že je přínosné mu kurz věnovat. Protože to, co jíme, to jsme a podpora těla prostřednictvím stravy je jeden z hlavních klíčů k odolnosti.

Tento kurz je pro vás, pokud na něj kladete tyto nároky:

  • chcete být seznámeni s prevencí nádorových onemocnění,
  • rádi byste se vyznali ve skutečných vědecky osvědčených potravinách a dietních doporučení, která pacientovi pomáhají zlepšit jeho nutriční stránku,
  • přáli byste si umět se vyznat v záplavě „zaručených“, často nesmyslných internetových doporučení,
  • už opravdu potřebujete vědět, jak je to skutečně např. s kurkuminem, vitaminem B17, vhodnosti low carb diety, apod.

Na co se v kurzu můžete těšit? 

V úvodní části se zaměříme na nejpodstatnější složku kurzu, jak na výživu v prevenci. Dále bude prostor pro nejčastější dietní omyly vedoucí ke zhoršení příznaků. Druhou část budeme věnovat seznámením se s potravinami, množstvími a postupy z vědeckých studií (jsou používány závěry z metaanalýz), které pomohly ke zlepšení statisícům lidí po celém světě.

Jaká témata na seminářové cestě potkáte:

  • nejčastější příčiny nádorových onemocnění,
  • vliv obezity na vznik nádoru,
  • nejčastější příznaky vzniku nejobvyklejších druhů rakovin,
  • podíl genetiky na rozvoji a genové mutace,
  • pohled aktuální celosvětové situace a ČR,
  • výživa onkologických pacientů během léčby,
  • projevy nejčastějších nádorových onemocnění (karcinom tlustého střeva a konečníku, rakovina endometria, prsu, atd),
  • přehled metaanalýz k daným výživovým doporučení vždy u konkrétního druhu karcinomu s uvedením souvislostí s výživou,
  • výživa po léčbě nádorových onemocnění a další nutriční prevence,
  • 10 zásad NO CANCER = ŽÁDNÁ RAKOVINA.

Co si jako absolvent z kurzu odnesete:

  • přehledná a ucelená skripta jako pomocníky při výživové podpoře pro sebe i druhé při prevenci, léčbě nádorového onemocnění i po ní, 
  • přístup k online záznamu kurzu na 100 dní
  • ucelený souhrn s postupy při nutriční terapii u nemocí:
    • příznaky nejčastějších druhů rakovin,
    • podíl genetiky a genové mutace,
    • výživa onkologických pacientů během léčby,
    • vliv obezity na vznik nádoru,
    • karcinom tlustého střeva a konečníku,
    • rakovina endometria,
    • rakovina prsu,
    • nutriční terapie u rakovin a nádorových onemocnění.
  • na vyžádání certifikát s vaším jménem o absolvování kurzu

Už teď je jasné, že znalosti souvislostí rakoviny a výživy jsou víc než potřebné na různých rovinách. Pojďme nezavírat oči před nejvyskytovanější příčinou úmrtí, ale čelit jí s grácií díky živé a dobře nastavené stravě. Ano, i díky ní se můžou dít kouzla! Jako u nás na všech kurzech, a tento nebude výjimkou, si do života a především do své praxe přinesete unikátní přesah.  

Pojďte se ponořit do světa Výživy jako podpory prevence, během a po léčbě rakoviny.
Ke kurzu tudy.

Ing. Pavla Pešková Gazdíková
Ing. Pavla Pešková Gazdíková

Kdo je autorem článku?

Ing. Pavla Pešková Gazdíková
Výživová specialistka, lektorka kurzů výživy a nutriční koučka. Má za sebou 13 let praxe vedení klientů ke zdravému životnímu stylu, redukce hmotnosti a zlepšení některých civilizačních onemocnění způsobených nevhodnými stravovacími návyky. Je zakladatelkou Institutu pro vzdělávání nejen výživových poradců.