Všichni známe ten pocit. Po vydatném obědě nám těžknou víčka a toužíme si zdřímnout. Nebo naopak, po ránu bez snídaně se cítíme podráždění a bez energie. Není to náhoda. Věda čím dál více dokazuje, že to, co jíme, má přímý vliv na naši náladu a psychickou pohodu. Vliv stravy na naši náladu dostal i svůj název, říká se tomu FOOD MOOD.  Strava hraje důležitou roli nejen v našem celkovém zdraví, ale i pocitu štěstí. Nyní se podíváme na to, jak specifické potraviny a nutriční ​​složky ovlivňují naše emoce.

Co je to food mood?

Food mood, neboli vliv stravy na náladu, je komplexní oblast, která zkoumá, jak různé potraviny a nutriční ​​složky ovlivňují naše emoce a psychiku. Dlouhodobý výzkum ukazuje, že nedostatek klíčových nutrientů, jako jsou vitaminy skupiny B, železo, hořčík a aminokyselina tryptofan, může vést k úzkosti, špatné náladě, depresi a dlouhodobé únavě. Abychom díky stravě docílili pocitu štěstí, musíme vědět, z čeho se taková „strava štěstí“ skládá. 

Tryptofan – klíč k dobré náladě

Tryptofan je esenciální aminokyselina, která hraje klíčovou roli v produkci serotoninu, tedy hormonu štěstí. Tělo si tryptofan neumí vytvořit samo, proto pokud chceme být v dobré náladě, musíme jej neustále doplňovat. Nedostatek tryptofanu může vést k depresivním symptomům, podrážděnosti a poruchám spánku. Existuje ovšem mnoho potravin rostlinného i živočišného původu bohatých na tryptofan, které nám pomohou udržovat dobrou náladu a pocit štěstí. Bohatým zdrojem tryptofanu jsou krůtí maso, losos, pstruh, tvaroh, zakysané mléčné výrobky, mungo fazolky naklíčené, luštěniny, špenát, chřest, banány, kiwi, ovesné vločky nebo dýňová a slunečnicová semínka. 

Pečujte o střevní mikrobiom

Naše střevo je ve skutečnosti náš druhý mozek. Jsou v neustálém spojení. Střevo je domovem biliard mikroorganismů, bakterií a virů, které tvoří tzv. střevní mikrobiom. Tento komplexní ekosystém má zásadní vliv na naše zdraví, včetně trávení, imunity a psychické pohody. Až 95 % hormonu štěstí se produkuje právě ve střevě. Zdravý střevní mikrobiom podporuje produkci serotoninu a tím i dobrou náladu. Dopřejte mu fermentované potraviny jako například kvašené zelí nebo zakysané mléčné výrobky. Střevo podpoříte také dostatečným množstvím vlákniny, kterou najdete v ovoci, zelenině nebo v luštěninách. Naopak se vyhýbejte cukru a rafinovaným sacharidům, které narušují rovnováhu střevního mikrobiomu. To může vézt k podráždění, napětí a úzkosti. 

Tipy na jídelníček pro dobrou náladu 

SNÍDANĚ: 

  • Ovesná kaše s ovocem a ořechy
  • Řecký jogurt s vlašskými ořechy a medem
  • Celozrnné toasty s avokádem a vejcem

OBĚD:

  • Tzaziki s čerstvým okurkovým salátem
  • Pečený losos s bramborami a zeleninou
  • Japonská miso polévka s mořskou řasou wakame

VEČEŘE:

  • Kimchi Quesadilla s koriandrem
  • Kimchi rýže s grilovaným tofu
  • Celozrnné těstoviny s hráškem, chřestem a mátou
Ing. Pavla Pešková Gazdíková
Ing. Pavla Pešková Gazdíková

 

Kdo je autorem článku?

Ing. Pavla Pešková Gazdíková
Výživová specialistka, lektorka kurzů výživy a nutriční koučka. Má za sebou 13 let praxe vedení klientů ke zdravému životnímu stylu, redukce hmotnosti a zlepšení některých civilizačních onemocnění způsobených nevhodnými stravovacími návyky. Je zakladatelkou Institutu pro vzdělávání nejen výživových poradců.