Sója je luštěnina, která se po staletí konzumuje v Asii. V posledních letech se však stává stále populárnější i v západních zemích. Je to dáno zejména jejími nutričními vlastnostmi a benefity pro zdraví. Na druhou stranu kolem sójových potravin panuje mnoho mýtů a předsudků. Jak tedy na sóju, aby pro nás byla skutečně prospěšná?

 

Sója při správné úpravě obsahuje mnoho důležitých živin – bílkoviny, vlákninu, železo, vápník, draslík, hořčík a vitaminy. Je bohatá i na lecitin, který snižuje cholesterol a na nenasycené mastné kyseliny včetně omega 3 a nechybí v ní ani antioxidanty. 

 

ZDROJ ZDRAVÍ A MLÁDÍ

Nejvhodnější formou úpravy sóji je fermentace. V této podobě ji také nejčastěji konzumují v Asii, odkud sója pochází. Při procesu fermentace se v sóje rozloží pro zdraví nevyužitelné látky a fytáty. Takto upravená sója je zdrojem vzácného vitaminu K2, který je základem pro správně využití vápníku v těle a pevných kostí. 

Vhodné sójové produkty: Kvalitní sójové omáčky – shoyu, tamari, dále fermentované Tofu, Tempeh, Miso pasta a Natto.

Sójové izoflavony jsou antioxidanty, které zpomalují projevy stárnutí a podporují imunitu. Mají protizánětlivé vlastnosti a mohou hrát významnou roli u srdečních chorob a duševních poruch. Pomáhají ženám se také vyrovnat s projevy menopauzy, například omezují řídnutí kostí a prospívají jejich srdci. 

Velmi slibné účinky má konzumace sóji jako prevence nádorových onemocnění. Na toto téma už bylo publikováno několik studií. Slibné výsledky prokázaly asijské a severoamerické výzkumy léčby pacientek s rakovinou prsu. Další z výzkumů prokázal, že pokud ženy v mládí jedly kvalitní sójové produkty, mají mnohem nižší riziko rozvoje rakoviny prsu. Pokud už ženy onemocněly, jiná studie prokázala, že konzumace sóji snižovala úmrtnost i recidivu onemocnění. 

 

POZOR NA MNOŽSTVÍ

Méně vhodné je přijímat sóju ve formě izolovaných sójových proteinů, které se přidávají do polotovarů – od párků po müsli tyčinky – nebo v nefermentované podobě. 

Proto doporučuji vyhýbat se polotovarům, které jsou obohaceny sójou, nevyužívejte k vaření sójové maso (kostky) a mléko.

 

Nevhodné sójové produkty: Polotovary s přídavkem sóji, sójové mléko, sójové maso, granulát.

Jiné studie uvádějí, že sója způsobuje předčasný nástup puberty a negativně ovlivňuje neplodnost. Ale i tak sója nemusí být strašákem na talíři. Během výše zmíněného výzkumu se podávalo zvířatům vysoké množství sóji, jaké není člověk schopen běžně za den zkonzumovat. Aby byla sója pro vaše zdraví prospěšná, stačí ji zařadit do jídelníčku třikrát týdně a především ve fermentované podobě. 

Ing. Pavla Pešková Gazdíková
Ing. Pavla Pešková Gazdíková

 

Kdo je autorem článku?

Ing. Pavla Pešková Gazdíková
Výživová specialistka, lektorka kurzů výživy a nutriční koučka. Má za sebou 13 let praxe vedení klientů ke zdravému životnímu stylu, redukce hmotnosti a zlepšení některých civilizačních onemocnění způsobených nevhodnými stravovacími návyky. Je zakladatelkou Institutu pro vzdělávání nejen výživových poradců.