Nejde o to, že si během Štědrého dne nemůžete dát tradiční českou či slovenskou Štědrovečerní večeři. Určitě můžete. A vůbec bych se nezabývala tím, kolik kcal má bramborový salát, smažený kapr nebo cukroví.

Mnohem důležitější je:

– váš přístup,

– jak dlouho takové sváteční dny u vás budou trvat,

– jaký máte vztah k jídlu a ke svému tělu již nyní před Vánocemi?

Pokud jde o svátky jako Vánoce a Nový rok, mezi kterými spousta lidí zůstává doma, nebo jedou na hory, může být opravdu náročné udržet si zdravý vztah k jídlu, k sobě a svému tělu a nepřibrat….

A když už, tak bez výčitek. Protože to nejhorší, co potom můžete udělat je:

PO SVÁTCÍCH PLNÝCH KOMPENZACÍ PŘEJÍT NA NAS*ANOST OD 1.1. A CHTÍT HNED VŠE ZMĚNIT A HUBNOUT.

TOTO JE ZARUČENÝ RECEPT JAK SE ZKLAMAT, MÍT VÝČITKY A CÍTIT SE MIZERNĚ.

Namísto toho vám nabízím návod JAK JÍST BĚHEM VÁNOC PODLE HEALTH KOUČINKU

KROK 1. – ZEPTEJTE SE SAMI SEBE JAK SE CHCETE CÍTIT BĚHEM VÁNOC

Na jednom konci spektra je oteklá, unavená, s kocovinou a na druhém konci je stále stejná váha, energie a pocit, že jsem si fakt odpočinula.

Přes Vánoce si určitě můžete dopřát tradiční české Vánoce, vypít vaječný koňak, vstávat bez budíku a rozhodnout se pro pozdější začátek dne. A pak budou dny, kdy nemůžete.

Zeptejte se sami sebe:

„Jak se chci během Vánoc a svátků cítit?“

„A co pro to konkrétně udělám“

KROK 2. – ZEPTEJTE SE SAMI SEBE JAK SE CHCETE CÍTIT PO VÁNOCÍCH A NOVÉM ROCE?

Opět to začíná tím, že se pomyslně přesunete na data: 27.12.2022 nebo 1.1.2023. A zeptáte se sama sebe: jak se chci cítit tyto dny a dny následující?

Součástí vytvoření vašeho bezproblémového plánu dovolené je poctivé posouzení toho, jak si můžete dovolit cítit se po Vánocích a Novém roce – fyzicky i psychicky.

Odpovězte si na otázky:

„Můžu si dovolit vynechat tréninky ve fitku?“

„Můžu si dovolit se válet? Pokud ano, kolik dní?“

„Co mi fungovalo o loňských Vánocích? Co mě naopak zradilo?“

KROK 3. – SESTAVTE SI SEZNAM NÁVYKŮ A CHOVÁNÍ DÍKY KTERÝM SE CÍTÍTE NEJLÉPE

Toto je akce, která ve vás vyvolá pocit, že to máte ve svých rukou. 

Napište si (např. do telefonu, poznámek atd.) 

1) 5 potravin o kterých víte, že vám dělají dobře a které zařadíte mezi sváteční jídla (např. jako svačinky).

2) 5 věcí (termínů), které nesouvisí s jídlem a o kterých víte, že vám také dělají dobře.

PŘÍKLADY

„Vím, že snídaně bohatá na bílkoviny mě zasytí na dlouhou dobu a já nemusím ujíždět a uzobávat cukroví.“

„Miluju ten pocit, když se vrátím z procházky, kde jsem ušla 10.000 kroků, i za cenu toho, že jsem vynechala oblíbený film/pohádku v TV.“

„Vím, že moje maximum alkoholu, kdy se cítím fajn a bez „následků“ je…“

„Ke každému jídlu si dám alespoň 1 kus čerstvé zeleniny. Vím, že vláknina prodlouží pocit sytosti.“

KROK 4. – REÁLNÉ PŘEDSTAVY – UJASNĚTE SI, K ČEMU SE MŮŽETE OPRAVDU REÁLNĚ ZAVÁZAT

S ohledem na vaše odpovědi na otázky 1-3, ke kterým zvykům a chování jste schopeni se plně, částečně nebo nějakým způsobem přepracovat během Vánoc a svátků?

Buďte upřímní v tom, co můžete udělat, a zároveň pracujte s tím, jak se chcete cítit.

Omezte svůj seznam na 4 věci a závazně s nimi pracujte!

PŘÍKLADY

„Je jednoduché pro mě dodržovat snídani bohatou na bílkoviny, protože doma mám nakoupeno: cottage, řecký jogurt, šunku nejvyšší jakosti nebo vejce.“

„I když nezvládnu každý den 10.000 kroků, tak vím, že každý den můžu jít alespoň na 30 min. procházku.“

„Mezi každým alkoholickým nápojem si dám velkou sklenici vody nebo hrnek čaje.“

„Mezi mé oblíbené druhy zeleniny patří:……, nakoupím si jí dostatek, abych si ji mohla přidat ke každému jídlu.“

GRATULUJI!

Pokud jste dočetli až sem a pracujete s těmito pravidly Health koučinku, tak jste si právě vytvořili spolehlivý plán.

Nejlepší na tom je, že vás to nemůže zklamat: vytvořili jste to vy a jen pro sebe. 

Držím vám palce!

Ing. Pavla Pešková Gazdíková
Ing. Pavla Pešková Gazdíková

Kdo je autorem článku?

Ing. Pavla Pešková Gazdíková
Výživová specialistka, lektorka kurzů výživy a nutriční koučka. Má za sebou 13 let praxe vedení klientů ke zdravému životnímu stylu, redukce hmotnosti a zlepšení některých civilizačních onemocnění způsobených nevhodnými stravovacími návyky. Je zakladatelkou Institutu pro vzdělávání nejen výživových poradců.