V individuálních konzultacích s klienty a také v programu Jak se dostat do formy trávím spoustu času tím, že pomáhám klientům dostat se do kontaktu s jejich hladem.

Je to proto, že po letech diet, stresu nebo špatně natavených jídelníčků (stravování podle pravidel jiných lidí) se mnoho klientů cítí odpojeno od svého těla.

Často nevědí, zda mají hlad nebo jsou sytí, zaměňují chutě za hlad. A při vypjatějších situacích se u nich může vyskytnout emoční jezení a také emoční nejezení (jak to hezky nazvala jedna klientka).

Se spoustou klientek jsem také řešila to, že se bály hladu, protože jej měly spojen s tím, že přibírají…. Snažily se mu vyhnout, utlumit jej, jak jen to šlo.

Tady je poselství toho, co nám všem hlad přináší:

Hlad je mocný transformační nástroj

„Lidé si myslí, že hlad je strašák, kterému se mohou a nebo dokonce musí vyhnout. Vyhnout konzumací určitých potravin, například: ovocem, zeleninou a lehkými jídly (např. z libového masa). Jenomže k jejich překvapení jsou lidé stále hladoví. A to je dobře! Protože cítit hlad je zdravá reakce našeho těla. A věřte mi: ne každý tento zdravý signál těla má.“

Pocit hladu

Proč se na hlad dívat jako na pomocníka při hubnutí a nebo jako pomocníka, který pomáhá dostat se do většího kontaktu se svým tělem:

  • když lidé pociťují hlad, je pravděpodobnější, že si jídlo vychutnají.
  • pocity hladu a plnosti mohou lidem pomoci při rozhodování o stravování, jako jsou:

1. Musím hned teď jíst?

I se signalizací hladu se dá pracovat koučovacím způsobem.

Na stupnici od 1 (žádná chuť k jídlu) do 10 (mám hlad jako vlk) může někdo počkat, až jeho hlad dosáhne někde mezi 6 a 8.

Zdravý hlad je takový, kdy si pochutnáme na jídle, ale neměli bychom být tak hladoví, až to v nás vyvolá úzkost, nezvladatelné chutě a výčitky, jaké jídlo nebo kolik jídla jsme snědli.

2. Mohlo by to být moje poslední sousto?

Někdo, kdo chce hubnout, se může rozhodnout přestat jíst, když se cítí spokojený a nasycený. Pokud nemáte zpracovaný jídelníček, je dobrou pomůckou přestat jíst, když se cítíte plný a nasycený z 80 %.

A proč z 80 %? Protože přejídání není dobré ani pro trávení a práci vnitřních orgánů a ani pro vaši psychiku. Znáte výčitky, že? A věty typu „už se nikdy nepřejím“ nebo „už to nikdy neudělám“

Mnoho klientů zjišťuje, že jakmile se dostanou do kontaktu se svými pocity hladu, jejich závislost na počítání kalorií a dalších vnějších omezeních se zmenšuje. Stejně jako jejich pocit frustrace.

Měli by lidé VŽDY poslouchat svůj hlad?

Ano i ne.

Určitě závisí, kde se zrovna nacházíte: jaké jsou vaše cíle, životní fázi, životní okolnosti a mnoho dalších faktorů.

Zde jsou některé situace, kdy se lidé mohou rozhodnout jíst na základě denní doby (také známé jako jídlo podle hodin), spíše než na základě signálů hladu.

 Cestujete…

… a chcete posouvat svůj cirkadiánní rytmus do nového časového pásma.

Přizpůsobením času jídla novému časovému pásmu – bez ohledu na váš hlad – pomůžete nastavit cirkadiánní hodiny svého těla a budete méně trpět jet lagem.

 Vaše práce umožňuje úzké okno na oběd.

Jíst pak nebo nejíst vůbec. Načasování v práci vyžaduje jídlo v určitou denní dobu.

Spíše než čekat, až vás přepadne hlad, uděláte úmyslnou volbu, že v tu dobu budete jíst.

 Léky, těhotenství nebo zdravotní problém odstranily všechny stopy hladu.

Kdybyste čekali, až pocítíte hlad, jen zřídka byste jedli.

 Snažíte se zhubnout – ale jste zvyklí se najíst v klidu až po práci

Vaše tělo dostává hlad až například v poledne nebo až večer po práci, kdy vás přepadá vlčí hlad? Je to proto, že jste si takhle vytrénoval/a signály hladu.

Chcete-li přetrénovat své signály hladu, je dobré začíst jíst v dle skutečných (zatím skrytých potřeb těla), což je každé cca 3 hodiny.

 Snažíte se přibrat.

V tomto případě vám jídlo „na hlad“ nezajistí dostatek jídla, abyste mohli úspěšně přibrat. Navíc, když se bavíme o přibírání, tak tím zpravidla není myšleno „přibrat tuk“, ale „přibrat = navýšit aktivní svalovou hmotu“. K tomu je zapotřebí i svalový stimul. Nejen si zvětšit porci jídla o 2 kusy knedlíku.

Doporučuji jíst v častých intervalech – i když nemáte hlad.

O správné sestavení jídelníčku, načasování a plánování jídel je vzdělávací program Výživový poradce.

Samozřejmě velká část je věnována signalizaci a proč a které typy klientů nemají vůbec hlad a jak s nimi pracovat.

Nebo se můžete rovnou pustit do studia této problematiky: cirkadiánní rytmy a jak s nimi být v souladu v nástavbovém kurzu Jídelníček při směnném provozu.

Ing. Pavla Pešková Gazdíková
Ing. Pavla Pešková Gazdíková

Kdo je autorem článku?

Ing. Pavla Pešková Gazdíková
Výživová specialistka, lektorka kurzů výživy a nutriční koučka. Má za sebou 13 let praxe vedení klientů ke zdravému životnímu stylu, redukce hmotnosti a zlepšení některých civilizačních onemocnění způsobených nevhodnými stravovacími návyky. Je zakladatelkou Institutu pro vzdělávání nejen výživových poradců.