Tak, jako se mění móda, mění se překvapivě i trendy ve výživě. V roce 2024 do nich promluví více udržitelnost a zdraví. A také se budou prosazovat potraviny, které budou pozitivně ovlivňovat zdraví a kondici. Prim bude hrát návrat ke kořenům a k prapůvodním potravinám a způsobům zpracování. 

Konzumní společnost pomalu nahrazuje odpovědná společnost, která si uvědomuje, že strava náš život a zdraví ovlivňuje mnohem víc, než je dosud známo. A to je díky generace Z, která více prosazuje, že jíst musíme udržitelně jinak nejen, že nezastavíme devastaci naší planety, ale stále častěji se budeme potýkat s civilizačními chorobami.

Jídelníčkem a výběrem potravin lze zdravotní problémy omezovat, či jim dokonce předcházet. Tady je pět trendů, které v roce 2024 nejvíce ovlivní naše stravovací zvyklosti. 

1. Mood on the menu

V českém překladu: nálada na talíři. 

To, co jíme, nás ovlivňuje nejen po fyzické stránce, ale i emocionální. A pro rok 2024 se začíná mluvit o (podpořeno výzkumy a studiemi), že potraviny ovlivňují emocionální a duševní pohodu. Hlavním trendem bude výživa podporující duševní a emocionální zdraví. Nejen tedy upřednostnění takových potravin, ale i doplňků stravy a nápojů. Očekávaným efektem bude zkvalitnění spánku, snižování stresu a podpora dobré nálady. 

Ve vzdělávacím programu Health kouč můžete prostudovat tuto problematiku do hloubky. Součástí je téma výživa pro psychické zdraví a mozek.

2. Podpora  ženského zdraví

Věděli jste, že stravou lze podpořit otěhotnění nebo zmírnit projevy menopauzy? Právě tyto potraviny budou in v příštím roce. Vsaďte třeba na energetické tyčinky vhodné při menopauze na zmírnění projevů klimakteria. 

Do jídelníčku zařaďte: Luštěniny, avokádo, semínka, ryby, mořské řasy, růžičkovou kapustu, brokolici, pohanku, rakytník, borůvky, mateří kašičku.

3. Mikrobiom v topu

Mikrobiom ovlivňuje náš život mnohem více, než jsme doposud jen tušili. Vyplatí se mít střevní mikroflóru v pořádku. Když je mikrobiom v rovnováze, lépe trávíte, jste méně nemocní a cítíte se mnohem lépe.

Do jídelníčku zařaďte: fermentovanou rostlinnou stravu, luštěniny, miso polévku

Ve vzdělávacím programu Health kouč můžete prostudovat tuto problematiku do hloubky. Součástí je téma Spojení střeva-mozek a vliv na imunitu a psychiku.

4. Funkční potraviny pro lepší zdraví

Kromě potravin, které podporují trávení lze očekávat, že se na trhu objeví potraviny, které pomáhají tělu překonat únavu, vyčerpání, stres nebo jinak pozitivně ovlivňují naše zdraví. Tyto potraviny jsou obohacené o prospěšné látky, obsahují například adaptogeny, probiotika a bioaktivní sloučeniny, které zrychlí nebo ovlivňují procesy, působí preventivně proti civilizačním chorobám a některé přinášejí zdravotní výhody. 

Do jídelníčku zařaďte: přirozeně bezlepkové a bezlaktózové potraviny, potraviny s vysokým obsahem rozpustné vlákniny.

5. Rostlinné náhražky budou stále trendy

Vegetariánství je považováno za budoucnost výživy. Už několik let je tu trend omezování bílkovin živočišného původu. Potravinářský průmysl zkoumá suroviny, které by mohly živiny z masa nahradit. Slibné jsou výzkumy v oblasti sladkovodních i mořských řas, které obsahují značné množství prospěšných minerálních látek a rostlinných bílkovin. Zkoumají se méně známé druhy luštěnin nebo obilovin a živočišné maso nahrazuje rostlinné. 

Do jídelníčku zařaďte: tempeh, který má vysoké množství bílkovin a u kterého výzkumy dokazují přítomnost vitaminu K a vitaminu B12.

Pokud vás zajímá rostlinná strava do hloubky pohledem odborníka, neměl by vám uniknout kurz Výživa veganů, vege sportovců a raw food.

Ing. Pavla Pešková Gazdíková
Ing. Pavla Pešková Gazdíková

Kdo je autorem článku?

Ing. Pavla Pešková Gazdíková
Výživová specialistka, lektorka kurzů výživy a nutriční koučka. Má za sebou 13 let praxe vedení klientů ke zdravému životnímu stylu, redukce hmotnosti a zlepšení některých civilizačních onemocnění způsobených nevhodnými stravovacími návyky. Je zakladatelkou Institutu pro vzdělávání nejen výživových poradců.