Mnoho lidí se domnívá, že mírné popíjení, jako je sklenička vína k večeři, je pro zdraví neškodné, ba dokonce prospěšné.

Většina Čechů si týden bez skleničky nedovede představit. A možná proto jsou populární výzvy jako „dry February“, apod. Lidé si chtějí dokázat, zda vůbec zvládnou celý měsíc vydržet bez alkoholu.

Alkohol byl součástí lidské kultury po celou zaznamenanou historii, přičemž téměř všechny společnosti, ve kterých se alkohol konzumuje, zažívají časté zdravotní a sociální problémy. Do jaké míry je alkohol příčina zdravotního problému a jakým způsobem jej zhoršuje, je stále předmětem zkoumání.

Některé dřívější vědecké studie sice naznačují, že mírné popíjení může v určitých případech mírně snižovat riziko některých chorob, ale tato „zdravotní“ dávka je tak nízká, že se blíží spíše placebo efektu. Navíc, negativní dopady alkoholu na naše zdraví jsou mnohem četnější a závažnější. 

 

Sklenka červeného vám prodlouží život a je na červené krvinky. Kde je pravda? 

 

Červené víno je známé svými účinky díky obsahu polyfenolu resveratrolu ve slupkách červené vinné révy. Resveratrol je přírodní antioxidant s protizánětlivými vlastnostmi. Antioxidanty snižují rizika kardiovaskulárních chorob. Je však také známo, že alkohol i při nízkém příjmu může mít vážné důsledky pro zdraví. Mimo jiné přímo souvisí s řadou nepřenosných onemocnění, jako je cirhóza jater nebo různé druhy rakoviny. 

 

Léta se zkoumalo, zda mírná konzumace alkoholu je zdraví prospěšná či nikoliv. Toto tvrzení je nyní považováno za mýtus

Červené víno samo o sobě vám život neprodlouží. 

Tento mýtus pravděpodobně vznikl proto, že sklenka červeného se tradičně podává při středomořské stravě, která je oblíbená zejména v Sardinii a ostatních oblastech okolo Středomoří. Tyto národy jsou známé svou dlouhověkostí. Středomořská strava je ovšem celý soubor doporučení k životnímu stylu. Nejde o samotné pití červeného vína.  

 

Proč říci alkoholu sbohem?

 

ZDRAVOTNÍ RIZIKA

 

Alkohol je klasifikován jako karcinogen skupiny 1, kauzálně spojený s rozvojem rakoviny horní části trávicího traktu a jater a s dostatečnými důkazy může být pozitivně spojen s kolorektem a rakovinou prsu u žen. 

Za těchto okolností je nezodpovědné, šířit jakoukoli zprávu o výhodách umírněného pití vína, o čemž neexistuje žádný skutečný vědecký závěr. 

Existuje studie, která poukazuje na to, že konzumace alkoholu zvyšuje u mužů v Číně rizika až 61 nemocí.  

Další významné studie potvrzují příčinnou souvislost mezi konzumací alkoholu a 25 nemocemi. 

Alkohol hraje roli u těchto onemocnění:

 

Alkohol má také nepříznivé účinky na cukrovku, ischemickou cévní mozkovou a srdeční chorobu.

 

VLIV NA NAŠI HMOTNOST

 

Alkohol jsou prázdné kalorie, po kterých se přibírá na váze. 

Pokud se snažíte hubnout, může být velkým nepřítelem, protože zpomalí celý proces redukce. Ze začátku vůbec vadit nemusí, že klient spolu s úpravou jídelníčku si dá občas skleničku. Vliv alkoholu často nepocítí hned. Ale po určité době může alkohol zasahovat do jeho cílů, jako je dobrý pocit, sportovní výkon a regenerace. 

Z praxe také vím, že lidé mají problém dodržet bezpečné množství alkoholu, což je 1,5 dl vína pro ženu a 2,5 dl pro muže. Láhev, kterou otevřou, mají tendenci dopít. 

 

Co se děje s naším tělem po vypití alkoholu?

 

Tělo netráví alkohol jako jiné složky výživy například sacharidy, bílkoviny, tuky.   

Po konzumaci alkohol rychle přechází do krevního oběhu. Tam se pasivně vstřebává, bez aktivního trávení, které se obvykle děje v žaludku a v tenkém střevě. 

Poté, co se alkohol dostane do krevního řečiště, cestuje do všech částí našeho těla. Působí nejprve na mozek, poté na ledviny, plíce a játra. 

Alkohol také zvyšuje močení a nadměrné ztráty tekutin. Dehydratace, která je výsledkem, přispívá k příznakům kocoviny jako je žízeň, únava a bolest hlavy. 

Mnoho lidí zažívá po požití alkoholu narušovaný spánek. Pravdou je, že rychleji usnou, ale jejich spánek je roztříštěný a mají tendenci se často probouzet. 

Pravidelné pití také způsobuje otoky v obličeji a přispívá k tvorbě vrásek. 

 

ZMĚNA EMOČNÍHO STAVU

 

Alkohol má schopnost změnit emocionální stav. Pití může snížit stres a úzkost, stejně jako zvýšit štěstí a relaxaci, díky čemuž se cítíte dobře. Je to však jen pomyslné a dočasné. Pomocí alkoholu se mozek zásobuje tzv. levným dopaminem. Stejným dopaminem, který se v mozku tvoří například při skrolování na sociálních sítích. Výsledkem je, že chceme víc a víc a máme problém přestat. 

 

Jak zahnat nutkání nalít si skleničku po náročném dni?

 

Namísto zapíjení stresu si vytvořte rutinu sebe-péče.

Může to být například koupel, auto-masáž, použití gua-sha nebo vícekroková péče o pleť.

 

Objevte nové aktivity, kde není součástí konzumace alkoholu

Turistika, tanec, návštěva keramické dílny nebo návštěva fitness lekce s přáteli.

 

Ochutnejte nové ne-alkoholické nápoje

Vyzkoušejte nealkoholickou Sangrii nebo jiný ne-alkoholický koktejl. Doma připravená horká čokoláda s mandlovým mlékem pomůže lépe usnout.

Ing. Pavla Pešková Gazdíková
Ing. Pavla Pešková Gazdíková

 

Kdo je autorem článku?

Ing. Pavla Pešková Gazdíková
Výživová specialistka, lektorka kurzů výživy a nutriční koučka. Má za sebou 13 let praxe vedení klientů ke zdravému životnímu stylu, redukce hmotnosti a zlepšení některých civilizačních onemocnění způsobených nevhodnými stravovacími návyky. Je zakladatelkou Institutu pro vzdělávání nejen výživových poradců.