Nemůžete zhubnout, máte neustále hlad nebo jste často unavení?  Je docela možné, že za tyto obtíže může zvýšená hladina inzulinu ve vašem organismu. Tělo si ji dokáže v tichosti vytvářet řadu let, aniž byste o tom věděli.  Říká se tomu inzulínová rezistence. Je to nepřítel, který může zkrátit život až o 10 let!

Co je to inzulinová rezistence

Je to stav, kdy buňky přestávají reagovat na hormon inzulin. Inzulin produkuje slinivka břišní, která pomáhá tělu využívat glukózu jako zdroj energie. Při inzulinové rezistenci buňky těla přestanou reagovat. To znamená, že glukóza se nemůže dostat do buněk a zůstává v krvi.  

Představte si inzulín jako klíč, který otevírá dveře do buněk, aby do nich mohl vstoupit cukr z krve. Inzulinová rezistence je stav, kdy buňky na tento klíč nereagují tak, jak by měly. Je to jako byste měli poškozený zámek. Klíč se do něj sice vejde, ale dveře se neotevřou. 

Co se děje, když buňky nereagují na inzulín?

  • Cukr se hromadí v krvi, i když jste jedli jen málo.
  • Hladina cukru v krvi se zvyšuje, což může vést k cukrovce.
  • Tělo se snaží produkovat více inzulínu, aby buňky „přinutilo“ k odběru cukru. To může vést k nadměrné produkci inzulínu a v konečném důsledku k vyčerpání slinivky břišní.

Za inzulínovou rezistenci může hlavně obezita

Obezita je jedním z hlavních faktorů, které přispívají k rozvoji inzulinové rezistence. Když má člověk nadváhu nebo obezitu, jeho tělo má tendenci produkovat více inzulinu, aby udrželo hladinu cukru v krvi v normě. Tukové buňky produkují látky, které snižují citlivost buněk na inzulín. To může vést k tomu, že buňky těla časem přestanou reagovat na inzulin. Projevuje se to tak, že člověk má častěji pocit hladu a potřebuje se zasytit. Inzulin navíc ovlivňuje enzymy, které se přímo podílí na ukládání tuku. 

Obezita ale není jediným zdravotním problémem. Inzulinová rezistence může vést k cukrovce 2. typu, srdečně-cévním onemocněním, nádorům nebo Alzheimerově chorobě. Nebezpečná je také v tom, že urychluje proces stárnutí organismu. Podle nejnovějších studií může zkrátit život až o deset let. 

Jak poznat, že si tělo zvyklo na inzulin

Přestože inzulinovou rezistenci žádný test neukáže, může se projevovat různými způsoby. Mezi typické příznaky patří:

  • Náhlý nárůst hmotnosti nebo obtížné hubnutí
  • Zvýšený pocit hladu
  • Únava
  • Opakované infekce
  • Zažívací problémy
  • Poruchy menstruačního cyklu

Lidé, kteří mají diagnostikovaný metabolický syndrom, tzn. mají zvýšený tlak, zvýšenou glykémii, vysoký cholesterol, téměř vždy je tento syndrom spojený s inzulinovou rezistencí.

Pomůže vhodný jídelníček 

Zvýšené hladině inzulinu lze předcházet. Pomůže zdravý životní styl, dodržování zásad zdravé stravy a pravidelný pohyb. Vhodný je jídelníček, který má prvky Středomořské diety, který obsahuje tučné ryby a olivový olej. 

Pravidla pro výběr potravin

  • Jíst pravidelně 5 – 6 porcí denně
  • Upřednostňovat celozrnné výrobky před zpracovanými. Například rýže natural, celozrnný žitný chléb, pohanka, quinoa nebo i celozrnné pšeničné těstoviny.
  • Pravidelně konzumovat Omega3 (lněný olej do zeleninového salátu, avokádo a suplementace Omega 3 z rybího tuku).
  • Dostatek antioxidantů, především vitamin C (zelená zelenina, citrusové plody), vitamin E (olej z pšeničných klíčků, řepkový olej, lískové ořechy).
  • vitamin B6 (zdrojem je především drůbeží a vepřové maso-nejlépe panenka), ryby, celozrnné výrobky, různé druhy zeleniny.
  • Hořčík-jeho nedostatek vede ke zhoršení ukazatelů metabolismu cukru a také ke snížení odolnosti vůči stresu. Hořčík je klíčová minerální látka při pre-diabetu. Zdroje hořčíku jsou ořechy, semínka, luštěniny a celozrnné výrobky.
  • Chrom – zlepšuje regulaci glykémie. Zdrojem jsou med, ořechy, pivovarské kvasnice, citrusové plody, rajčata, fazole a brokolice.
Ing. Pavla Pešková Gazdíková
Ing. Pavla Pešková Gazdíková

 

Kdo je autorem článku?

Ing. Pavla Pešková Gazdíková
Výživová specialistka, lektorka kurzů výživy a nutriční koučka. Má za sebou 13 let praxe vedení klientů ke zdravému životnímu stylu, redukce hmotnosti a zlepšení některých civilizačních onemocnění způsobených nevhodnými stravovacími návyky. Je zakladatelkou Institutu pro vzdělávání nejen výživových poradců.